2017. február 19., vasárnap

Eszék (nem iszik)

Most jártam először Eszéken, ami horvátul Osijek, németül Essegg. Volt ez magyar város, az Osztrák-Magyar Monarchia része, Jugoszlávia egyik északi városa, s jelenleg épp Horvátország 4. legnagyobb városa. Jártak itt az ókori rómaiak, a törökök, s folytak itt harcok a közelmúltban a délszláv háború idején.

Kopott utcák

Eszék folyója a Dráva, ami nem messze innen ömlik a Dunába. A Duna-Dráva-Mura vidékén járunk, ami a horvát Szlavónia része. Baranya megye ez is, melynek egyik fele Magyarországhoz kerül, a másik fele pedig ide a határon túlra.

Kopott házak

Mi is épp Baranya megyén kereszült keltünk át a határon Mohács irányából, Udvar községnél, ahol a határállomás eléggé balkáni, szocialista rendszerbeli állapotokat idéz. Mivel Horvátország az EU tagja, de még nem lett a schengeni közösség része, ezért itt még van útlevélellenőrzés, s van, akitől vízumot is kérnek a belépéskor.

 Egyedi "emlékmű" a folyóparton

Eszék 4o-5o kilométerre van a magyar-horvát határtól. A Dráván átkelve a déli parton van a város. A folyó itt elég széles, két autós híd szeli át, s van egy gyalogosoknak fenntartott függőhídja is.

A városban járva az utcák akár Magyarországon is lehetnének. Klasszicista épületek a városközpontban, szocialista blokkok kicsit kintebb, hatalmas zöld parkok és sétányok. A házak között vannak szépen felújítottak, viszont elég sok az omladozó vakolatú, vagy éppen használaton kívüli régi ház.

Óváros

A városnak két központja is van. Mi az óvárosban szálltunk meg. Ez a Habsburgok által épült erődön belül helyezkedik el, van, ahol még az erőd falait, tornyait is látni. Macskaköves utcákon járunk itt, többszáz éves házak között.

A főtér közepén Szentháromság-emlékmű, ami akár Magyarországon, Erdélyben, vagy a Felvidéken is lehetne, több városunkban emeltek ilyet a pestisjárványt követően. A főtéren körben régi középületek, melyek ma iskolaként, múzeumként, étteremként szolgálnak. Két templom is van ebben a városrészben, este a zenélő harangszóra aludtunk el.

Óváros, pestisemlékmű

A Dráva partján széles zöld sétány van, ahol bicajosok, görkorisok, futók, gyereket vagy éppen kutyát sétáltató emberek haladnak ráérősen. Nem látjuk nyomát a rohanásnak, a stressznek. Szemben a folyó túloldalán egy kisebb erőd falai és a városi strand medencéi, csúszdái látszódnak.

Dráva, kikötő, gyalogoshíd

15 perc sétára van innen a "mai" belváros üzletekkel, sétálóutcával és szocialista blokkokkal körülvett épületekkel. A közelben van egy neogótikus katedrális, aminek magas tornya messziről látszik.

Belváros, régi házak és a katedrális tornya

Belváros, bevásárlóutca, tér

A legtöbben katolikusok (római), kisebbségben vannak orthodoxok és protestánsok. Magyar szót nem igazán hallottunk, kisebbségben azért még élnek itt.

A gyalogoshídon

Kilátás a belvárosra



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése