2017. január 6., péntek

Reziliencia

Van egy fizikai fogalom, ami bekerült a menedzsment világába. A reziliencia jelenti a tárgyak hajlékonyságát, azt a pontot, ameddig hajlíthatóak, rugalmasak, s még nem törnek meg.

A munka világában sokat beszélnek a rugalmasságról, flexibilitásról. Rugalmasságot várnak el időben, térben, feladatmennyiségben, kultúrában. Az elvárások (és kötelezettségek) szerint tudnunk kell alkalmazkodni bármilyen tényezőhöz, körülményhez, változáshoz.

Csak éppen azt nem kalkulálják bele, hogy a sok változás, változtatás és rugalmas idomulás közepette már csak a fizika törvényei miatt is elfárad az (ember)anyag, s egy idő után már nemhogy rugalmas nem lesz, de a normál állapotát is elveszíti, s törik, megtörik.

Nemrég adtak ki egy könyvet, aminek Reziliencia tréning a címe. Német szerzői egy olyan tréningmódszert dolgoztak ki, amelynek a segítségével az egyének és a csoportok, team-ek is jobban tudnak reagálni az elvárásokra, a változásokra, jobban tudnak dönteni, felelősséget vállalni és az információk között eligazodni.

Ha az egyén rezilienciája, energiaszintje rendben van, akkor a közösség, a csoport energiaszintje is rendben lesz. Ennek viszont a legfontosabb alapja a BIZALOM, egymás ismerete, az egymás iránti érdeklődés és az egymással szembeni diszkréció. Épp azok a dolgok, amikre nem hagyunk időt, amikre nem szánunk elég figyelmet. Mert bizalommal nemcsak teszünk és kontrollálunk, hanem tenni hagyjuk a másikat! Egyes elméletek szerint a siker kulcsa 80%-ban a bizalomtól függ, s csak 20%-ban határozza meg a kommunikáció és infoáramlás.

A reziliencia-faktort az olyan emberek növelik, akik optimisták, a jövőt tervezik és megoldásorientáltak. Ehhez viszont szükség van a pozitív pszichológia megerősítésére, a stressz kezelésére, az információk megosztására.

Ahhoz, hogy másokkal együtt és ne egymás ellen vagy egymás mellett dolgozzunk szükséges 4 tényező: érzelmi intelligencia (EQ), spirituális intelligencia (SQ), intelligencia (IQ) és a fizikai test karbantartása. Ez a 4 tényező optimális energiaszintet biztosít az egyéneknek és azok közösségének, ahol nemcsak kapunk, hanem adunk is, s ennek az oda-vissza ható folyamatnak az eredményeként fenntartható lesz a működés.

A reziliencia elmélet alkalmazásához viszont odafigyelő, felelősségteljes vállalati kultúrára és vezetői hozzáállásra van szükség. Most épp a kultúraváltásról olvasok, legközelebb arról számolók be.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése