2013. május 6., hétfő

Nőiség és szépség

Többször irtam már a nőiség szerepéről. Sokat foglalkoztat, hogyan lehet nőnek lenni a munkahelyen, a családban, a mai modern világban. Ezt a kérdéskört a hétvégén egy saját szervezésű programon jártuk körül.

A Gazdagréti Református Templomban szombaton egész napos női programot tartottunk. Jó barátom, Annamari volt a program gazdája. Ő a mentálhigiénés képzés keretében kapta a feladatot, hogy szervezzen valamit. Ő nőként és aktiv gazdagréti "egyháztagként" találta ki a női programot. Engem és egy másik lelkes lányt kért fel segitségnek a megszervezéshez.

A nap alcime, cime a Női énkép, önértékelés, önismeret, identitás Isten fényében volt. Ez elég nagy téma, igy elsőre a szépség-nőiség kérdéskört emeltük ki. Az"elméleti" hátteret a Biblia és egy könyv szolgáltatta. John és Stasi Eldredge könyve magyarul még nem jelent meg, az eredeti cime Captivating, Unveiling the Mystery of Women's Soul. Az iró-házaspár a női lélek rejtelmeivel, a nők vágyaival, életük céljával foglalkozik. Szerintük a nőknek három alapvető vágya van, s ezek közül a szépnek lenni az egyik.

A programunkra kb. 15-en jöttek el. Több generáció, gyerekesek és egyedülállók, idősek és ifjak képviselték magukat. Sikerült igazán őszintén nyilatkoznunk egymásról. Mi a szépség? Szépnek érezzük-e magunkat? Mitől vagyunk szépek? Merünk-e szépek lenni? - sorolhatnánk a felmerült kérdéseket. A témát közösen, csoportokban és egyénileg is boncolgattuk.

Összefoglalásul néhány idézet ill. ige a szépségről. Ezeket a szövegeket és a mellékelt képeket használtuk a saját szépségünk felfedezésére.
Volt egy rövidfilm is, amit bejátszottunk. Ez is csak azt mutatta, hogy mig mások szépnek látnak minket, mi leértékeljük saját magunkat... A Dove filmjét érdemes megnézni.

A résztvevők kérték a program folytatását, igy valószinűleg lesz még szó erről a női témáról a jövőben is.

Merj szépnek lenni! Szépnek lenni jó!


"A szépség minden megnyilvánulása az örökkévalóságra mutat." (Hans Urs von Balthasar)

"Mutasd meg arcodat, hallasd a hangodat, mert kellemes a hangod és bájos az arcod!" (Énekek Éneke 2:14)

"A szép magasztosabb, mint a jó. Magában foglalja a jót is." (Goethe)

"A Sionról, melynek szépsége tökéletes fényeskedik Isten." (Zsoltárok 50:2)

"Boldogok, akik észre veszik a szépet olyan helyeken, ahol mások semmit sem látnak." (Pissarro)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése